Vad händer sen?

Om du är heltidsarbetslös får du normalt ersättning under högst 300 dagar. De 300 dagarna kallas en ersättningsperiod. För deltidsarbetslösa finns en extra begränsningsregel. Bara 75 av de 300 dagarna kan användas för ersättning när du är deltidsarbetslös.

bild - vad händer sen

När din ersättningsperiod tar slut

Har du barn som är under 18 år gamla får du automatiskt 150 ersättningsdagar till när din period tar slut. Det blir då totalt 450 ersättningsdagar i perioden.

När din ersättningsperiod är på väg att ta slut undersöker vi om du har rätt till en ny period. För att kunna få en ny ersättningsperiod måste du ha uppfyllt ett nytt arbetsvillkor under den tid du fått ersättning från a-kassan.

Om du inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor ska du vända dig till Arbetsförmedlingen. Många blir i det läget inskrivna i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

För deltidsarbetslösa: När de 75 dagarna tar slut

Ersättningsperioden är 300 dagar för alla, både hel- och deltidsarbetslösa. Men bara 75 av dem kan användas för ersättning när du är deltidsarbetslös. Den begränsningen kallas 75-dagarsregeln. Om du under en vecka både får ersättning från a-kassan och jobbar deltid räknas de dagar du får ersättning som deltidsdagar.

När dina 75 deltidsdagar tar slut kan du bara använda de dagar som finns kvar i perioden till ersättning under veckor då du är helt arbetslös.