Arbete utomlands och a-kassa

Ska du arbeta utomlands? Då bör du höra av dig till a-kassan så fort som möjligt eftersom speciella regler gäller för just dig.

Om du ska arbeta i ett land som ingår i den Europeiska unionen eller i ees-samarbetet så behöver du kontrollera om du omfattas av landets arbetslöshetsförsäkring. I många länder omfattas du automatiskt av deras socialförsäkringssystem så snart du börjar arbeta och betala skatt, men inte i alla.
Från och med 1 februari 2020 ingår inte Storbritannien och Nordirland i EU, om du har arbetat i något av dessa länder så hör av dig till oss.

I Danmark och Finland måste du gå med i a-kassan precis som här i Sverige för att kunna ha rätt till a-kassa. Bli medlem i en a-kassa så snart du börjar arbeta och avsluta ditt medlemskap hos oss.

Kontakta EU/EES-gruppen

Du kan inte få ett beslut i förväg men du kan alltid få personlig hjälp av EU/EES-gruppen på Kommunals a-kassa.

EU/EES-gruppen hjälper dig med frågor som gäller inträdes- och ersättningsrätt efter att ha arbetat i annat EU/EES-land.

Mejla till: eu@kommunalsakassa.se

Ska du arbeta utanför EU?

Du kan inte räkna med arbete från länder utanför EU eller EES om du kommer tillbaka till Sverige och söker a-kassa.

Undantaget är om du har en svensk arbetsgivare som betalar ut din lön i Sverige, då kan du räkna med arbetet om du skulle bli arbetslös.