Har du rätt till a-kassa?

För att ha rätt till a-kassa måste du uppfylla vissa villkor. På den här sidan kan du testa om du uppfyller ett arbetsvillkor genom att fylla i uppgifter om hur mycket du jobbat.

Du måste ha arbetat i minst 6 månader

För att kunna få ersättning från a-kassan måste du, innan du blev arbetslös, uppfylla ett av följande villkor:

  • Under det senaste året har du arbetat minst 6 månader med minst 60 timmar per månad.
  • Under det senaste året har du arbetat minst 420 timmar under 6 månader i följd med minst 40 timmar i varje månad.

Om du till exempel har varit föräldraledig, sjuk eller studerat på heltid det senaste året kan vi i vissa fall använda arbete du haft längre tillbaka i tiden.

Testa om du uppfyller ett arbetsvillkor

Börja med att fylla i från vilken månad du kommer vara arbetslös. I nästa steg fyller du i hur många timmar du arbetat under de senaste 12 månader innan du blev arbetslös.

Har du haft a-kassa tidigare?

Har du tidigare fått ersättning och har ersättningsdagar kvar kan du i vissa fall ta ut dessa. För att du ska kunna ta ut dina dagar får det inte ha gått mer än ett år sedan du sist fick ersättning.

Om det har gått mer än ett år måste du uppfylla ett nytt arbetsvillkor och ansöka om ersättning på nytt. Men om du till exempel har varit föräldraledig, sjuk eller studerat på heltid kan du i vissa fall få ut dina ersättningsdagar trots att det har gått mer än ett år. Kontakta oss så kan vi berätta mer.

Studier, arbete, föräldraledighet och sjukdom påverkar din ersättning

Vill du gå en kurs, får ett deltidsarbete, ska ta ut föräldraledighet eller blir sjuk kan det påverka din rätt till ersättning. Om du vill veta mera kan du läsa under rubriken Vilka regler gäller.

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela: