Tar du ut pension sänks din ersättning

Om du får ersättning från a-kassan och funderar på att ta ut allmän pension sänks din ersättning från a-kassan. Det gäller även om du bara tar ut premiepensionen eller tar ut din allmänna pension för att placera den i en privat sparform.

Så här påverkar allmän pension din ersättning

Allmän pension består av inkomstpension, premiepension och garantipension. Även tilläggspension kan ingå. För att man ska kunna ta ut allmän pension behöver man ansöka om det hos Pensionsmyndigheten. Om du gör en sådan ansökan och får beslut om pension kommer din ersättning från a-kassan att sänkas till 65 procent av din tidigare inkomst. Dessutom görs avdrag från ersättningen med den summa du får ut i pension.

Även om du bara tar ut ett litet belopp i premiepension gör det att ersättningen från a-kassan sänks till 65 procent. Det gäller för alla former av allmän pension.

Tjänstepension

Om du har rätt till tjänstepension kommer du att få avdrag på din ersättning med den summa du får i tjänstepension.

Privat pensionsparande påverkar inte din ersättning

Privata pensionsförsäkringar som din arbetsgivare inte har betalat för påverkar inte din rätt till ersättning från a-kassan.

Det är viktigt att du meddelar a-kassan om du tar ut allmän pension eller tjänstepension för att du inte ska bli återbetalningsskyldig.