Så söker du a-kassa

Ska du ansöka om a-kassa för första gången? Här finns en kort film och en steg för steg-guide om hur du gör.

Film: Så ansöker du om a-kassa

Filmen är textad på svenska, arabiska och engelska. Klicka på de 3 prickarna längst ned till höger och välj alternativet "Textning". Välj språk.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Skriv in dig på Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. din första arbetslösa dag.


Ansök om ersättning på Mina sidor

Logga in på e-tjänsten Mina sidor Länk till annan webbplats. och fyll i Ansökan om ersättning. Efter att du fyllt i din ansökan, kommer du att se en "Att göra"-lista där det framgår om du behöver skicka in fler uppgifter.


Skicka in arbetsgivarintyg

Du behöver be din/dina arbetsgivare om arbetsgivarintyg för den tid du har jobbat. Vi behöver arbetsgivarintyg för de 12 senaste månaderna som du har jobbat.

Du skickar in arbetsgivarintyget via Mina sidor.  Vill du skicka det med post, hittar du adressen här.


Lämna in uppgifter

Har du gjort något annat än att jobba under det senaste året behöver du lämna uppgifter om det. På din "Att göra"-lista i Mina sidor kan du se vilka uppgifter du ska skicka in.


Rapportera din tid varje vecka

Du behöver lämna in din första tidrapport innan vi kan fatta beslut i ditt ärende. Du skickar in tidrapporten på Mina sidor under Rapportera tid. Därefter skickar du in tidrapporten varje vecka.

Här hittar du mer information om hur du fyller i tidrapporten.


Vi handlägger din ansökan

När vi har fått alla dina uppgifter kan vi handlägga din ansökan. Vi kommer skicka ett beslut till dig via Mina sidor.

Vad händer med din ansökan?

Efter att du har skickat in din ansökan kommer vi att gå igenom den. När din ansökan blir handlagd beror på hur lång handläggningstid vi har just då och hur ditt ärende ser ut. Håll koll på din att göra-lista, om vi behöver fler uppgifter från dig kommer vi att lägga till dem där. Tänk på att fortsätta skicka in tidrapporter även om du inte fått något beslut.

När vi har beslutat i ditt ärende skickar vi ett beslutsbrev till dig via Mina sidor.

Här hittar du mer information om vår handläggningstid.

Tänk på att anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister

Om du har rätt till a-kassa sätts ersättningen in på det konto och den bank som du anmält till Swedbanks kontoregister. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Har du inte anmält något konto får du en utbetalningsavi.

Vill du ta hjälp av en anhörig eller vän?

Om du vill att någon annan än du själv ska kontakta a-kassan åt dig måste den personen ha en fullmakt från dig.

Du kan ge en fullmakt digitalt genom att skicka ett meddelande till oss på Mina sidor. Skriv namn och personnummer för personen som du vill ge fullmakt till.

Vanliga frågor om utbetalningar

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela: