• Vma Ikon
    Det är många som ringer Det kan vara svårt att komma fram eftersom det är många som ringer. Läs mer om vad vi kan svara på i telefon.

Pension och a-kassa

Vill du ta ut pension medan du får a-kassa? Det är då viktigt att veta att vissa pensionstyper påverkar storleken på din a-kassa.

Så här påverkar pension din ersättning

Om du får ersättning från a-kassan och samtidigt tar ut pension sänks din ersättning. Det gäller all pension du tar ut, även om du bara gör ett uttag för att placera om den i en privat sparform. Det är viktigt att du meddelar a-kassan om du tar ut pension, annars finns det risk för att du får fel ersättning. Tänk på att du fortfarande behöver vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och fortsätta söka arbete.

Om du slutar ta ut pension slutar vi också att minska din ersättning. Du behöver meddela oss om du slutar att ta ut pension.

Privat pensionssparande påverkar inte din ersättning

Privata pensionsförsäkringar som din arbetsgivare inte har betalat för påverkar inte din rätt till ersättning från a-kassan.

Vi avslutar ditt medlemskap när du blir 66 år

Ditt medlemskap i a-kassan kommer att avslutas den månad du fyller 66 år. Går du i pension tidigare behöver du själv avsluta ditt medlemskap hos oss. Skicka in ett meddelande till oss via Mina sidor där du skriver vilket datum du vill avsluta ditt medlemskap.

Vilka regler gäller med den nya pensionsåldern?

De nya reglerna gäller för dig som är född 1958 eller senare. Om du är född 1957 så kan du bara vara medlem och få ersättning tills du fyller 65 år.

Det betyder att du som fyller 65 år under 2022 inte kan vara medlem eller få ersättning under 2023. Om du däremot fyller 65 år under 2023 eller senare har du rätt att vara medlem samt att du även kan få ersättning tills du fyllt 66.

För dig som fyllt 65 år under 2022, till och med 31 december, så kommer ditt medlemskap att avslutas automatiskt. Du kan inte bli medlem igen under 2023 eller senare.

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela: