Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Du kan behöva ha kontakt med både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan under din arbetslöshet. Här kan du se film och läsa mer om vad de olika myndigheterna har för uppdrag och hur vi samarbetar med dem.

Vem gör vad av a-kassan, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan?

I filmen förklarar vi skillnaderna mellan de olika myndigheterna.

Du måste vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att få a-kassa

Arbetsförmedlingens uppgift är att hjälpa dig att söka jobb.

För att få a-kassa behöver du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du kan anmäla dig på Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Arbetsförmedlingen meddelar sedan oss om att du är arbetslös och från vilket datum du vill söka a-kassa.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen gör du en plan för ditt arbetssökande. Om du inte sköter ditt arbetssökande meddelar Arbetsförmedlingen det till oss. Då riskerar du att få en varning eller att vi stänger av dig från ersättning.

Arbetsförmedlingen ger dig råd och tips på vilka jobb du kan söka. De kan också besluta att du ska gå en arbetsmarknadsutbildning eller ett program.

Försäkringskassan betalar ut ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och vab

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen, till exempel barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning.

Är du sjuk, föräldraledig eller hemma med sjukt barn ska du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Vi kan inte betala ut ersättning för dagar som du inte kan jobba.

Är du med i ett program via Arbetsförmedlingen?

Är du med i ett program via Arbetsförmedlingen kan inte vi betala ut ersättning till dig. Du ska istället ansöka om ersättning från Försäkringskassan. Det kallas för aktivitetsstöd. Läs mer om hur du gör på Försäkringskassans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktivitetsstödets storlek motsvarar det du skulle ha fått i ersättning av oss. När du får aktivitetsstöd så dras dagarna från dina ersättningsdagar hos oss. Får du till exempel 100 dagar i aktivitetsstöd så kommer vi dra 100 dagar från dina a-kassedagar.

Se vårt webbinarium om vem som gör vad

I webinariet reder vi ut skillnaden mellan a-kassan, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och tipsar om vad som är bra att ha koll på.

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela: