Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Du kommer behöva ha kontakt med både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan under din arbetslöshet.

Arbetsförmedlingen

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Arbetsförmedlingen meddelar därefter oss om att du är arbetssökande och att du kan börja din ansökan hos oss. Du kan bara få ersättning från oss när du är inskriven hos Arbetsförmedlingen.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen gör du en plan för ditt arbetssökande. Om du inte sköter ditt arbetssökande meddelar Arbetsförmedlingen det till oss. Då riskerar du att få en varning eller att vi stänger av dig från ersättning.

Arbetsförmedlingen ger dig råd och tips på vilka jobb du kan söka. De kan också besluta att du ska gå en arbetsmarknadsutbildning eller ett program.

Försäkringskassan

Är du med i ett program via Arbetsförmedlingen kan inte vi betala ut ersättning till dig. Du ska istället ansöka om ersättning från Försäkringskassan. Det kallas för aktivitetsstöd. Läs mer om hur du gör på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Aktivitetsstödet storlek motsvarar det du skulle ha fått i ersättning av oss. När du får aktivitetsstöd så dras dagarna från din ersättning hos oss. Får du till exempel 100 dagar i aktivitetsstöd så kommer vi dra 100 dagar i ersättning från oss.

Är du sjuk, föräldraledig eller hemma med sjukt barn ska du ansöka om sjukpenning eller föräldrapenning/vab hos Försäkringskassan. Vi kan inte betala ut ersättning för dagar som du inte kan jobba.

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela:

Kontakt

Har du kollat på frågor och svar eller använt vår smidiga sökfunktion? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna.

Hittar du inte svaren du söker på webbplatsen finns det flera sätt att kontakta oss.

Följ oss:

Mina sidor Länk till annan webbplats.
Skicka meddelande via Mina sidor för att få svar på frågor och komma i kontakt med din handläggare.

Telefonnummer 0771-25 80 00
Öppet: Måndag-fredag kl. 09.00-15.00

Skicka handlingar till:
Kommunals a-kassa
FE 51
930 88 Arjeplog