• Vma Ikon
    Ändrade öppettider under sommaren Under sommaren kommer vi att ha öppet för telefon mellan klockan 9.00-11.00 och besök mellan klockan 9.00-12.00.(OBS! Huvudkontoret i Stockholm har öp...

Föräldraledig och a-kassa

Tar du ut föräldraledighet under din arbetslöshet kan det påverka din rätt till a-kassa. Det här gäller i de vanligaste situationerna.

A-kassa och föräldrapenning på deltid

Du kan ha möjlighet att vara delvis föräldraledig och få ersättning från a-kassan under samma vecka. En förutsättning är att du är inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt söker jobb samt att du har någon som kan passa ditt barn om du får ett jobb.

Kom ihåg att fylla i den tid du är föräldraledig på dina tidrapporter.

Vab ska du fylla i på tidrapporten

När du vabbar kan du inte få ersättning från oss. Du söker precis som vanligt ersättning från Försäkringskassan. Kom ihåg att fylla på din tidrapport till oss att du vabbar.

Föräldraledig på helger

Du kan ta ut föräldrapenning på lördagar och söndagar utan att det påverkar din rätt till ersättning från oss. Kom ihåg att fylla i på dina tidrapporter att du tar ut föräldrapenning även på helgen.

Är du arbetslös efter din föräldraledighet?

För att du ska ha rätt till ersättning behöver du ha arbetat det senaste året före arbetslösheten och uppfylla ett arbetsvillkor. Om du varit föräldraledig det senaste året kan vi i vissa situationer hoppa över tiden med föräldraledighet. Vi kan då använda det arbete du hade innan föräldraledigheten och se om du uppfyller villkoren för ersättning.

Hör gärna av dig till oss för att veta vad som gäller för just dig.

Dela:

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad:

Dela: